Aesop Shop by Torafu Architects

We have somewhat a weak spot for australian skincare brand Aesop‘s wonderful interiors usually made by a various group of international designers.

In the latest shop in Tokyo by Torafu Architects, chunky chipboard surfaces have been sanded and stained to look like marble. A muted brown stain coats the wooden walls and countertops and bottles sit within recessed shelves and openings. Two island counters accomodate hidden drawers and cupboards, sinks and a cash register.

From Torafu Architects:

For Aesop, an Australian skincare brand celebrating its 25th year anniversary this year, we proposed an interior fit-out located in the Shin-Marunouchi Building. Concurrent to this, we also designed Aesop Yokohama Bay Quarter, which opened at the same time.

Aesop’s skincare products emphasise on maintenance to restore the skin’s natural health, and in a similar way we had chosen a key material that reflects this idea for the two stores. OSB (Oriented Strand Board) is a wood which has characteristic textures and patterns, and of which are accentuated are accentuated once sanded and stained in different ways. While associated as a rough material typically used in construction, as it is stained the wood adopts a stone-like appearance. The result is a distinct materiality which be felt throughout the store space.

At Aesop Shin-Marunouchi, the OSB has been stained with a brown colour to distinguish the store with its neighbours within the bright surrounding environment. The central band of display seen stretched across the back wall binds the store space to a single point of focus, naturally drawing customers towards the products.

In the foreground of the shops are stand-alone functional counters that allow the corner shop space to be freely circulated. Small stores require an efficient use of space, so the activities essential to the shop’s operation have been carefully considered and housed into the ‘floating’ boxes to assist in operational processes. We thought about how the volumes of these counters can be opened at various parts when required, and eventually closed back into a simple box.

Even located within a large commercial building, we have focused on how we can clearly reflect Aesop’s brand image into these stores.

Principle use: shop
Production: Ishimaru
Credit: Graphic design: Aesop
Building site: Shin-Marunouchi Building, Marunouchi, Tokyo Total floor area: 22.53m2
Design period: 2012.02-2012.06
Construction period: 2012.06

Read more: Aesop

Read more: Torafu Architects

Story from: Dezeen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: